Diumenge, a les 17h

10.05.2013

El ballet 'Romeu i Julieta', en directe al Cinema Catalunya des de Moscou

La música de Sergei Prokófiev trasllada el clàssic de Shakespeare a la dansa. Es veurà via satèl·lit des del Teatre Bolshoi. La propera transmissió serà el 27 de maig, amb l’òpera 'La donna del lago', de Rossini

Aquest diumenge, 12 de maig, i a les cinc de la tarda, el Cinema Catalunya transmetrà en directe i via satèl·lit des del Teatre Bolshoi de Moscou, el ballet Romeu i Julieta, amb música de Sergei Prokófiev.

Es tracta d’un dels ballets més populars, malgrat que la seva gestació va ser força complexa i l’obra fou rebutjada, en un primer moment, pels ballarins dels teatres Kirov –Sant Petersburg- i Bolshoi –Moscou-, que la definiren com impossible de ballar. Avui en dia, però, està considerada com una de les obres més valuoses de Prokófiev, tant per la seva qualitat melòdica, com per la varietat dels seus ritmes i per la força descriptiva dels seus personatges principals.

Romeu i Julieta fou un encàrrec del Teatre Kirov, el 1934. Així, quan a Sergei Prokófiev se li ofereix la possibilitat de crear un ballet, el compositor planteja musicar Romeu i Julieta, de Shakespare. La proposta és rebutjada, però acceptada més tard pel Teatre Bolshoi de Moscou. L’oposició posterior dels ballarins per a representar-la, farà que l’obra no pugi a escena al Kirov fins el 1940; mentre al Bolshoi arribarà en 1946. Val a dir que, durant el 1936, Prokófiev va crear dues suites per a orquestra simfònica, en set moviments, i una transcripció per a piano. Més tard, el 1946, escriuria una tercera suite. El coreògraf Yuri Grigorovich va recuperar el 1978, per a l’Òpera de París, la producció de Prokófiev. Un any més tard la presentà al Teatre Bolshoi. La coreografia que veurem el diumenge, i que es basa en aquesta producció, es presentà en el Bolshoi el mes d’abril de 2011. Una versió que ens ofereix una imatge abstracta de la tragèdia de Shakespeare i que se centra en el tema principal de l’obra.

La propera transmissió serà el dilluns, 27 de maig, des de la Royal Opera House de Londres. L’obra escollida és l’òpera La donna del lago, de Gioachino Rossini, que estarà protagonitzada pel tenor Juan Diego Flórez i la mezzosoprano Joyce DiDonato. Les entrades anticipades per als dos espectacle ja estan a la venda, a un preu de 14 euros (17 euros si es compren el mateix dia de la transmissió).
MOSTRA LES NOTÍCIES PER DATA
Mes anterior
OCTUBRE
Mes següent
MOSTRA LES NOTÍCIES PER CATEGORIA

Entrevistes i reportatges

Televisió al mòbil