Ciència

18.04.2017

El mNACTEC exhibirà un fragment d’abellaïta a la mostra 'Tot és química'

Es tracta de la primera espècie mineral nova descoberta a Catalunya per Joan Abella i Creus a l’interior d’una mina situada al municipi de la Torre de Capdella, a la Vall Fosca (Pallars Jussà)

L'abellaïta és un hidroxilcarbonat de plom i sodi, de fórmula química NaPb2(CO3)2(OH). Rep el nom del seu descobridor, Joan Abella i Creus. Aquesta espècie mineral va ser trobada per primera vegada l’any 2010.
 
Va ser aprovada com a nova espècie mineral per la Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification de la International Mineralogical Association l’any 2015. És previst que la recerca sobre l’abellaïta a la mina on va ser trobada continuï a partir d’un conveni que signaran properament l’Ajuntament de la Torre de Capdella i l’Institut Jaume Almera.
 
Properament, la descoberta es publicarà a la revista científica Open Mineralogy Journal i entrarà a les bases de dades mundials de minerals. 
 
La importància d’aquesta descoberta rau en què és la primera aportació catalana a la ciència de la mineralogia. Al món hi ha uns 5.000 minerals i cada any se’n descobreixen entre 30 i 50. 
MOSTRA LES NOTÍCIES PER DATA
Mes anterior
NOVEMBRE
Mes següent
MOSTRA LES NOTÍCIES PER CATEGORIA

Entrevistes i reportatges

Televisió al mòbil