Explicada a Sevilla

19.04.2017

Una unitat especial del CST atén malalts crònics complexos a domicili

D’aquesta manera el que s’evita és que el malalt vagi directament al servei d’urgències i es guanya eficiència en la gestió dels recursos hospitalaris. 823 persones estan dins aquest circuit d'atenció

El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) va participar fa uns dies el 20è Congrés Nacional d’Hospitals i Gestió Hospitalària de Sevilla. Allà hi va presentar la unitat funcional d’atenció a pacients crònics, que, des de la seva creació, el 2011, ha permès reduir el número d’ingressos hospitalaris i les visites al servei d’urgències i ha augmentat el nombre de visites programades dels pacients crònics complexos.
 
Com funciona aquesta unitat? Quan el malalt crònic es troba malament, avisa a una gestora de cas, que el visita a domicili. Allà se li fa una valoració i se l’atén al mateix domicili o, només si és necessari, se’l deriva: o a l’hospital de dia o a un ingrés. D’aquesta manera el que s’evita és que el malalt vagi directament al servei d’urgències i es guanya eficiència en la gestió dels recursos hospitalaris.
 
Cèlia Garcia és la directora d’Infermeria d’Atenció Primària al CAP Sant Llàtzer. “Moltes vegades abans el metge de família i la infermera feien el que podien, però com que no podien perquè tenien massa pacients, aquest malalts crònics l’havien de derivar a urgències. No podiem assumir aquesta complexitat. I ara tenim aquest equip que només fa això.”
 
El CST, en tot el seu àmbit d’actuació, atén 4.161 pacients crònics complexos. D’aquests, 823 estan dins d’aquest circuit de continuïtat assistencial, formada per metges experts en cronicitat i geriatria. Aquest circuit, a més, detecta telemàticament quan un pacient se’l salta i va directament a urgències.
 
“És una unitat que ens comença a donar resultats, i resultats bons. Però ha nascut en una època de retallades en tot el sector públic i en la sanitat ha afectat molt. En la mesura que la puguem anar millorant de recursos podrem atendre més pacients i tindrem millors resultats", apunta Garcia.
 
MOSTRA LES NOTÍCIES PER DATA
Mes anterior
NOVEMBRE
Mes següent
MOSTRA LES NOTÍCIES PER CATEGORIA

Entrevistes i reportatges

Televisió al mòbil